Výroba kvasu

Příprava kvasu ze švestek

Králem ovocných destilátů je u nás slivovice. K její výrobě jsou nejvhodnější dobře vyzrálé a zdravé plody švestek. Do kvasu se švestky sklízejí co nejpozději, aby měly málo kyselin a mnoho cukru
a také aromatických látek. Dobře vyzrálé švestky by měly mít obsah cukru vyšší než 8-9%. K výrobě švestkového kvasu lze využít švestky celé nebo rozdrcené. Pokud plody rozdrtíme, probíhá kvašení rychleji. Pecky zásadně nedrtíme! Někteří zahrádkáři nechávají švestky kvasit loupané a bez pecek. Odpeckování plodů je pracné a výsledek bývá spíše negativní, protože takový destilát mívá slabší vůni.

Příprava kvasu z meruněk a broskví

Plody před kvašením rozdrtíme, ale pecky necháme vcelku. Jejich aroma by totiž v hotovém destilátu překrývalo přirozenou chuť a typickou vůni meruněk a broskví. Kvašení lépe probíhá v uzavřených nádobách s kvasným uzávěrem. Před pálením doporučujeme kvas z broskví přecedit přes hrubé síto pro odstranění pecek, aby se nedostali do kotle – lepší chuť výsledné pálenky. Výtěžnost ze 100 kg plodů u meruněk bývá asi 8 litrů a u broskví 6 litrů destilátu s 50-ti objemovými % alkoholu.

Příprava kvasu ze třešní a višní

Kvasné nádoby plníme odstopkovanými celými plody. Pecky nedrtíme. Teplota při kvašení by neměla přesahovat 20 °C. Kvasný proces probíhá v létě za teplejších podmínek a je proto velmi rychlý. Obvykle kvašení netrvá déle než 10 dnů
a celý proces i s dokvášením ne déle než 3 týdny. Kvas je nutné po prokvašení destilovat co nejdříve, aby nedošlo ke zbytečným ztrátám na výtěžnosti
a kvalitě destilátu. Výtěžnost u třešní je ze 100 kg plodů 8 – 10 litrů a u višní 5-8 litrů destilátu s 50-ti objemovými % alkoholu.

Příprava kvasu z jablek a hrušek

Pro tento druh destilátu jsou vhodné plody s vyšším obsahem cukru
a výraznou vůní. Kvas připravujeme ze zralých, zdravých plodů, ale také z vylisovaného moštu. Odstopkované plody drtíme. Drť může kvasit v uzavřených nádobách s kvasným uzávěrem. Kvašení a dokvášení je závislé na teplotě prostředí. Výtěžnost je ze 100 kg ovoce asi 5-8 litrů destilátu s 50-ti objemovými procenty alkoholu.